UVM zor mu? UVM'i nasıl anlayabilirim? Sıfırdan bir UVM doğrulama ortamı nasıl kurulur? UVM ortamında nasıl test geliştireceğim? Bu soruların cevaplarını adım adım derslerimizde anlayıp kavrayacağız. Her dilde, her ortamda olduğu gibi UVM ortamı kurarken de işe "Merhaba Dünya" ile başlıyoruz. Tarifimize geçmeden önce malzemelerimizi listeleyelim:
Bu derste benim de yakın zamanda karşılaştığım ve derslerimizde sizinle birlikte deneyeceğim bir simülatörden bahsedeceğiz: DSim Simulator.
Kanada merkezli Metrics firmasının geliştirmiş olduğu bu simülatör "Ücretsiz" ve pek çok güzel özelliğe sahip. Metrics, DSim'in bulut sürümünü ücretli kullandırıyor. Fakat lokalde çalışmak isterseniz "ücretsiz" bir şekilde tüm özelliklerinden faydalanabiliyorsunuz. Peki nedir bu özellikler, ona bir göz atalım:
SystemVerilog LRM Compliant
VHDL 1993 and 2008
Mixed SV and VHDL
Simulate encrypted IP from other vendors
Gate-level timing and SDF
UVM, Constraint solver
SystemVerilog assertions (SVA)
Code and functional coverage
PLI and DPI support
Malzeme listemize VS Code'u da dahil ettik. Çünkü DSim aslında bir VS Code eklentisi olarak kuruluyor. Hangi VS Code sürümüyle uyumlu çalıştığına dair bir gereksinim bulamadım. Eğer sizin mevcut sürümünüzde çalışmazsa son sürüme güncelleyip tekrar deneyebilirsiniz. DSim'in sistem gereksinimlerini de şöyle bırakalım: (https://help.metrics.ca/support/solutions/articles/154000158534-system-requirements)
Dersimizde Windows üzerinde çalışacağız. Dilerseniz siz Linux da kullanabilirsiniz. Kurulum için gerekli adımları DSim'in resmi sitesinden takip etmenizde fayda var. Bu dersi yazdığım tarih itibariyle aşağıdaki linkte anlatılıyor: (https://help.metrics.ca/support/solutions/articles/154000141162-install-dsim-desktop)
Kurulumu gerçekleştirdikten sonra. Basitçe bir test koşturup, ekrana "Merhaba Dünya" yazdıracağız.
Yeni bir DSim projesi oluşturmak için VS Code'u açtıktan sonra File > Open Folder menüsünden çalışmak istediğiniz klasörü seçip sonrasında açılan klasörün hemen altındaki boşluğa mouse'unuza sağ tıklayarak menüyü açın. Açılan menüden "Dsim Desktop: New Project" seçeneği ile ilerleyin.
Sonrasında hemen sağ tarafta proje detaylarını gireceğiniz bir bölüm açılacak. Proje ismini ve RTL dosyalarınızın konumunu yazmanız şimdilik yeterli. Ben RTL dosyalarımı "rtl" isimli klasörde saklamayı düşündüğüm için o şekilde yazdım.